11 Aralık 2010 Cumartesi

VİRÜS


Bilgisayarlara zarar verme potansiyeline sahip ve bu amaçla yazılmış programlardır.Virüsler genellikle proramcılık ve bilgisayar bilgisi iyi olan kişiler tarafından psikolojik olarak kendilerini gösterme ihtiyaçları ve para kazanma amacıyla yazılır.
Virüsler disketlerden,CD'lerden, internetten,bir bilgisayar takılan ikinci bir sabit diskten ya da ağ üzerindeki başka bir bilgisayardan bulaşabilir. Virüsler bilgisayarların önce RAM belleğe yerleşirler ve oradan da diğer ortamlara geçerler.Dolayısıyla virüs RAM bellek üzerinde çalışmış iken silinemez.
Virüsler bilgisayarlardaki yazılım ve donanımlara zarar verirler.Örneğin Çernobil virüsü bilgisayarın anakartı üzerinde bulunan bios'a girerek bilgisayarın çalışmasını engellemiiş ve hardiske zarar vererek bir çok bilginin silinmesine neden olmuştur.Bir virüs aktif olmak için belli bir şartın yerine gelmesini bekleyebilir. Bu bir dosyanın çalıştırılması ya da bir tarihin gelmesini beklemek olabilir.

   BİLGİSAYAR VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR VE YAYILIR?
Bilgisayar virüsleri, önceki yıllarda disket ve CD romlar aracılığı ile yayılmakta iken, günümüzde internet üzerinden yayılmaktadır. İnternetten indirdiğiniz programlar, dosyalar veya kabul ettiğiniz e-postalarla birlikte bilgisayarınıza virüs programı yüklenebilir, yaygın değişle bilgisayarınıza virüs bulaşabilir.
Hatta artık virüslerin yayılması için, internetten program yada dosya indirmenize veya e-posta kabul etmenize gerek kalmaksızın sadece internete bağlı olmanız yeterlidir. İnternete bağlıysanız ve yeterli güvenlik önlemlerini almamış iseniz, bilgisayarınızın içine uzaktan erişimle kolayca virüs programlarının yerleştirilmesi mümkündür.
Bazı bilgisayar virüsleri de bilgisayarda kurulu olan program ve/veya işletim sisteminde olan açıklıkları kullanarak bilgisayara bulaşır.
Bilgisayar virüsleri bulaştıkları bilgisayarlarda, yakalanma riskini bertaraf etmek için makinenin güvenlik sistemini kapatırlar.
Internet üzerinde dosya arşivlerinin ne kadar sık kullanıldığını düşünürsek tehlikenin boyutlarını daha da iyi anlayabiliriz.Bu sayede virüs yazan kişiler virüsün yazım amacına uygun olarak zararlar verebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder